Volkssterrenwacht en natuurmuseum

Dinsdag 17 maart 2015 brachten onze leerlingen uit 1A een bezoek aan de ‘Volkssterrenwacht UGent Armand Pien’ en aan het natuurmuseum ‘De Wereld van Kina’ in Gent.

In de Volkssterrenwacht kregen we allen een 3D-brilletje op en kwamen we meer te weten over de planeten tijdens de voorstelling ‘Galilei’s Bril’. Nadien kregen we een rondleiding in het weerstation en mochten we tevens genieten van het mooie panoramische uitzicht over de stad Gent vanop het dak van de universiteit.

Bovendien was er geen wolkje aan de lucht en was het dus ideaal weer om een blik op de zon te werpen doorheen de historische ‘Van Monckhoven Telescoop’!

In de namiddag trokken we naar de Wereld van Kina! Daar kwamen de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuurwetenschappen aan bod. Aan de hand van een speurtocht werden de vele prachtige zalen verkend. Ook de vele doe-opdrachten konden eenieder bekoren!

Demoles Ondernemen IT

Op maandag 23 maart gaf mevr. De Vos en mevr. Van Coppenolle een demoles Ondernemen IT voor de leerlingen van het zesde studiejaar van onze eigen basisschool. Deze demoles ging door in het splinternieuwe Future Classroom Lab (FCL). De leerlingen waren enorm enthousiast en het lesje was veel te snel voorbij!

IMG_0623

KTA Brakel nam deel aan het Vlaamse Schoolschaakkampioenschap

Elke vrijdag tijdens het 8ste lesuur komen onze leerlingen samen om te oefenen voor de schoolschaakkampioenschappen. Op zondag 22 maart 2015 ging het Vlaamse Schoolschaakkampioenschap door in Zwijnaarde. Het was een groepstoernooi met negen rondes volgens het Zwitserse systeem en met 120 deelnemers uit het secundair onderwijs over heel Vlaanderen.

De leerlingen begonnen vol enthousiasme aan de eerste ronde om 10 uur. Na elke ronde volgde een analyse van gemiste en benutte kansen. De leerlingen gaven elkaar interessante tips mee en gingen spontaan extra oefenen op zwakke punten. De sfeer zat goed en onze leerlingen scoorden steeds beter na elke partij. Dit jaar namen we deel met twee ploegen. Ebe Gabriels, Quinten Van Wassenhove, Conan Merters en Wannes Slembrouck was onze eerste ploeg en Xander Van Wassenhove, Kobe Coppens, Miel Mollaert en Xander Gabriels onze tweede ploeg. De laatste ronde verliep perfect. Alle leerlingen hadden de laatste partij gewonnen! Met een goed gevoel gingen onze leerlingen rond 18 uur terug naar huis. KTA Brakel wenst onze schakers een dikke proficiat!

Bezoek gerechtsgebouw Gent

Op woensdag 11 maart bezocht ik samen met mijn medeleerlingen van het vijfde en het zesde jaar Latijn, economie en humane wetenschappen het gerechtsgebouw in Gent. Vóór we aan de rondleiding begonnen, gaf de advocate-stagiaire ons uitleg over de verschillende soorten rechtbanken. Daarna leidde ze ons rond langs de griffie van de politierechtbank. Hier worden documenten zoals rijbewijzen en dossiers van de politie bijgehouden. Op de benedenverdieping namen we een kijkje in het Hof van Assisen. Terwijl wij in de publieksbanken zaten, kregen we uitleg over waar de voorzitter, de bijrechters, de burgerlijke partij en uiteraard de advocaten zitten. We kregen ook de kans om in de politierechtbank enkele zittingen bij te wonen en waren in de correctionele rechtbank getuige van een uitgebreide zitting rond drugsmisdrijven. Het was zeer interessant om te ervaren hoe bepaalde juridische procedures gevolgd worden, welke voorbereiding aan een zaak voorafgaat en welke taken rechters, advocaten en juristen precies uitvoeren.

Andreas Van de Parre, 5 Latijn – moderne talen.

 

Projectdag Twinning

Ook dit schooljaar is onze school betrokken bij een uitwisselingsproject met een Marokkaanse school. Op 26 maart zullen we met de 6de jaars naar Marokko vliegen om daar kennis te gaan maken met onze Marokkaanse partnerschool welke even buiten Fes gelegen is. Elk jaar koppelen we hieraan ook een thema waaraan zowel onze als de Marokkaanse leerlingen aan werken. Het gemeenschappelijke thema waar we dit jaar aan werken is een educatieve voedseltuin.
Meer …

 

Quinten Van Wassenhove gaat naar Gent voor de 2de ronde van de Junior Wiskunde Olympiade

Woensdag 4 maart trok Quinten naar Gent voor de 2de ronde van de Junior Wiskunde Olympiade. Aan de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit van Gent en onder begeleiding van dhr. Prof. Dr. Van der Jeugt werden meer dan 200 leerlingen uitgedaagd om 30 vragen op te lossen in twee uur tijd. KTA Brakel is heel trots op Quinten voor deze knappe prestatie en zijn grote inzet voor het vak wiskunde.

Bedrijfsbezoek 2A

Dinsdag, 3 maart 2015, stond in het teken van onderwijs & ondernemen. De leerlingen van 2 Latijn, 2 Kunst, 2 STEM en 2 Elektromechanica gingen op bedrijfsbezoek. Het doel was jongeren al vroeg in hun loopbaan te laten proeven van verschillende studietrajecten.

Met de medewerking van UNIZO zetten alle bedrijven waar technische profielen tewerkgesteld worden hun deuren open. Dankzij een bedrijfsbezoek kan het enthousiasme aangewakkerd worden en kunnen jongeren zich herkennen in de talenten die nodig zijn voor een technisch of technologisch beroep en zo een bewuste keuze maken.

De leerlingen ontvingen vooraf een inspiratiebundel om het bedrijfsbezoek voor te bereiden. De opgedane ervaringen worden nadien in klasverband verwerkt.

Om 10u30 bedrijfsbezoek: RVL Paints nv – Gent. RVL Paints is een groothandel van verfproducten en benodigdheden.

Om 13 u bedrijfsbezoek: Hanssens Hout – Gent. Sinds 1904 verzorgt en verhandelt houthandel HANSSENS hout en platen in het Gentse en omgeving.

Gezond ontbijt

Wij, het organiserende team 3B, kwamen tot het initiatief om een gezond ontbijt te organiseren. We wilden dit eerst  doen voor de hele klas, maar omdat steeds minder jongeren de tijd nemen om te ontbijten, leek het ons een beter idee om dit voor heel de school te doen. We nodigden zowel de leerlingen als de leerkrachten uit om op donderdag 12/02/2015 samen gezond te ontbijten. Het ontbijt was een groot succes: zowel de leerlingen als de leerkrachten genoten van het gevarieerde en gezond fair trade ontbijt. Wij vonden het zeer leuk om dit te organiseren en we vinden dit zeker voor herhaling vatbaar.

KTA Brakel op de 2de plaats van de wiskie-wedstrijd

Hartelijk dank aan alle 2371 stemmers! Helaas vielen we net niet in de prijzen. Het was een spannende finale. Met 53 stemmen minder dan de winnaar stonden we op een welverdiende tweede plaats! Dikke proficiat aan alle leerlingen uit 4A!