Observatieopdracht 3 en 4 Humane Wetenschappen

In het kader van de lessenreeksen gedragswetenschappen rond communicatie heeft de tweede graad Humane Wetenschappen in de week van 13- 17 februari een bezoekje gebracht aan een klasje van de basisschool de Rijdtmeersen. Doel van het bezoek was om de observatietalenten van de leerlingen humane wetenschappen te prikkelen, een broodnodige capaciteit voor hoger onderwijs.

We waren meteen welkom in de klas van mevrouw Bauwens, het eerste leerjaar, waar we achteraan mochten plaatsnemen om een les in stilte mee te volgen. De leerlingen secundair achterhaalden via communicatieschema’s hoe één intentie zich kan vertalen in zoveel verschillende vormen gedrag. Daarnaast kwamen de leerlingen secundair tot het besef hoe interactie ons constant omringt. Van het elkaar na- apen in de klas, tot het juichen als een leerling beloond wordt door de juffrouw. Maar ook leerlingen die met hun stoel bewegen om aandacht te vragen en samen spelen tijdens de pauze.

Een leerrijk lesuur voor de leerlingen en een heel geslaagde samenwerking met de basisschool. De leerlingen Humane Wetenschappen waren erg enthousiast, en onder de indruk van hoe lief en aangenaam de leerlingen van mevrouw Bauwens waren. Een observatie die voor herhaling vatbaar kan zijn?

Dopjesinzamelactie, wedstrijd gewonnen door 1A en 1B

De leerlingen van 6AC-IT zamelen dit jaar dopjes in voor het Belgisch Centrum voor Blindengeleidehonden. Als laatste grote actie hielden ze een dopjesinzamelactiewedstrijd tussen de klassen om de laatste kilo’s dopjes te bemachtigen. Nu hebben ze hun doel van 100 kilo dopjes bereikt en om de klassen te belonen die deze wedstrijd gewonnen hebben, kwam Kris samen met zijn hond Gwenny langs om meer uitleg te geven over het centrum en de relatie van Kris met zijn hond, zijn “ogen”. Lees meer …

Pat Krimson van 2Fabiola op GO! Atheneum Brakel De Feniks?

Als het van onze leerlingen afhangt meteen! Help onze leerlingen door hun foto op de pagina van Pat Krimson te liken en te delen!

Atheneum Brakel biedt vakken in het Engels aan: Yes, we can!

Sinds een aantal jaar biedt het  Atheneum Brakel CLIL-onderwijs aan. CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning.  In onderwijskringen oogst het CLIL-traject niets dan lof. Het is een vorm van immersieonderwijs waarbij enkele vakken in een vreemde taal worden onderwezen. Leerlingen slaan via deze weg twee vliegen in één klap: Ze verbeteren hun taalvaardigheid terwijl ze een niet-taalvak leren. De durf om zich in een andere taal uit te drukken vergroot en de motivatie om een vreemde taal te leren neemt toe. Onze school was één van de scholen die zich vroeg aansloot bij het ambitieuze project. In de tweede en de derde graad worden lessen biologie, economie en toegepaste informatica aangeboden in het Engels.

Onze leraar biologie in de tweede graad is alvast laaiend enthousiast: “Hiermee zijn leerlingen beter voorbereid op hun latere studieloopbaan. Door de toenemende internationalisering is Engels steeds meer de voertaal. In de toekomst zal meertaligheid een steeds grotere troef worden en we weten dat CLIL de leerlingen in deze geglobaliseerde wereld alleen maar ten goede kan komen.”

Insectenhotel

In oktober dit schooljaar kreeg onze directeur de vraag van milieuambtenaar Sandy Casieris of het mogelijk was nog een insectenhotel te maken. Even aanhalen dat we vorig schooljaar 2 insectenhotels gemaakt hebben voor de gemeente Brakel. Deze staan op het kerkhof van Nederbrakel en Opbrakel.

Voor onze school en onze leerlingen optie Techniek is dit een grote uitdaging en wij werken met heel veel enthousiasme voor de gemeente Brakel. Dit schooljaar hebben wij ervoor gekozen ook de richting STEM daar bij te betrekken daar wij in de nieuwbouw in hetzelfde lokaal lesgeven. We kozen er ook voor de naam van de school te vermelden, daarvoor hebben we gebruik gemaakt van de lasercutter.

Het insectenhotel moest klaar zijn einde maart en wij kunnen zeggen dat het resultaat er al is. De bedoeling is om het insectenhotel te plaatsen op een perceel op de hoek van de Jagerstraat en de Leizemooie. Het terrein moet momenteel nog bewerkt worden en ingezaaid worden met een bloemenmengsel, aldus dhr. Cassieris.

Het was alweer een geslaagd project voor onze school om aan de buitenwereld te tonen.

  

Skivakantie Speikboden

Tijdens de krokusvakantie organiseerde onze school (zoals elk schooljaar) een skivakantie! Het werd een zeer leuke, sportieve week! Op vrijdag 24 februari vertrokken we richting Italië, Sud-Tirol. Het skigebied Speikboden was de plaats om de skilatten boven te halen. Op zaterdag 4 maart waren we terug in België.

 

Franse filmnamiddag

Op 24 februari organiseerden de leerkrachten Frans een filmnamiddag voor alle leerlingen. In de eerste graad was het lachen geblazen met de film ‘Le Nouveau’. Deze film gaat over een jongen die nieuw is op een school in Parijs en van zijn ouders nieuwe vrienden moeten maken. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan!

De tweede graad kreeg de film ‘Monsieur Chocolat’ te zien. Een steengoede film die vorig jaar uitkwam en het leven van de allereerste zwarte circusartiest vertelt.

De derde graad bekeek de film ‘Les Héritiers’ waarin een klas door hun leerkracht wordt uitgedaagd om deel te nemen aan een wedstrijd over de Holocaust. Heel interessant want ook onze leerlingen bezoeken binnenkort Polen!

Na een ontspannende filmnamiddag konden de leerlingen hun welverdiende vakantie inzetten.

Externe opleiding gebruik lagers voor 5MO en 6MO

Op 14 februari 2017 vertrokken de leerlingen van 5MO en 6MO met hun leerkracht dhr. Faingnaert met de bus naar het RTC opleidingscentrum te Oudenaarde. De leerlingen kregen in de voormiddag een demonstratie over de verschillende soorten lagers en hun toepassingen. Deze worden zowel op school als in de industrie gebruikt. Ook de mogelijke demontage- en montagetechnieken van lagers kwamen aan bod.

In de namiddag mochten de leerlingen zelf lagers monteren en demonteren. Zo ondervonden ze dat dit veel aandacht en precisie vergt en niet altijd eenvoudig is. De opleiding eindigde met een korte nabespreking waarin de leerlingen hun ervaringen met elkaar deelden. Het was een geslaagde externe opleidingsdag waar onze leerlingen weer heel wat theorie en praktische kennis bijleerden!

Lise De Spiegeleer (2A Kunst)

Zondag 12 februari vond het provinciaal kampioenschap ropeskipping voor teams plaats in Deinze. Lise De Spiegeleer en haar 3 teamgenoten moesten er in totaal 6 proeven afleggen. De eerste 2 onderdelen waren speed, waarbij ze voor de single rope speed 30 sec. een nieuw Belgisch record voor beloften gevestigd hebben met 353 sprongen. De andere 4 onderdelen waren een freestyle op muziek. Ze werden provinciaal kampioen en behaalden daarbij een selectie voor het Belgisch kampioenschap in Dendermonde dat doorgaat op zaterdag 18 februari. Een zeer straffe prestatie en onze school is enorm fier op Lise en haar teamgenoten! Proficiat!

Update: ondertussen is het Belgisch kampioenschap achter de rug en Lise behaalde samen met haar teamgenoten een knappe derde plaats na een zeer spannende wedstrijd! Daardoor mogen ze deze zomer deelnemen aan het European Youth Tournement in Braga (Portugal) van 25 tot 31 juli! Wij wensen haar en haar teamgenoten heel veel succes toe!