TIJDELIJKE WEBSITE: GWP NIEUWPOORT

TIJDELIJKE WEBSITE: GWP LONDEN

TIJDELIJKE WEBSITE: GWP BARCELONA

Kangoeroewedstrijd

De Kangoeroewedstrijd is er voor alle leerlingen vanaf het derde leerjaar tot en met het tweede jaar middelbaar onderwijs. Er zijn 4 edities, elk bedoeld voor een specifieke doelgroep: Springmuis, Koala, Wallaroe en Wallabie.

Deze vier edities zijn:
  • Springmuis: bedoeld voor leerlingen uit het derde en vierde leerjaar lager onderwijs;
  • Koala: bedoeld voor leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar lager onderwijs;
  • Wallaroe: bedoeld voor leerlingen uit het eerste en tweede jaar secundair onderwijs (B-stroom);
  • Wallabie: bedoeld voor leerlingen uit het eerste en tweede jaar secundair onderwijs (A-stroom).

Kangoeroe laat je ervaren dat wiskunde op elk niveau heel leuk en uitdagend kan zijn. Even je hersenactiviteit opdrijven voor een aantrekkelijke reken- of denkpuzzel is best wel gezond en een prima belevenis. Ontdek dat je meer kan dan je zelf dacht. En wat is er leuker dan te laten zien dat je meer kan dan jouw leerkracht van je had verwacht! Bovendien valt iedere leerling in de prijzen!

De Kangoeroewedstrijd bestaat uit 24 meerkeuzevragen die stuk voor stuk een vonkje creativiteit, een flits van inzicht, vragen. Deze reken-, denk- en puzzelvraagjes worden per editie opgesteld en zijn op die manier steeds aangepast aan de kennis van de leerlingen uit die editie. De tijdsduur bedraagt 50 minuten voor Springmuis en Koala en 75 minuten voor Wallaroe en Wallabie. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven, één is er correct. De eerste vragen zijn makkelijk, maar gaandeweg worden ze lastiger. Wie haalt de eindstreep zonder te struikelen?

Meedoen met Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel. Na afloop zie je ze hun oplossingen vergelijken; nog dagenlang wordt er over doorgepraat. De vragen gaan mee naar huis: vaders en moeders, ooms en tantes krijgen ze voorgelegd en die willen zich natuurlijk ook niet laten kennen!

Meer info: klik hier

GIP

Op maandag 24 februari stelden onze leerlingen TSO/BSO hun GIP voor aan de juryleden. Een dikke proficiat aan onze leerlingen, die het schitterend hebben gedaan. En uiteraard danken wij ook de aanwezige juryleden voor hun aanwezigheid en hun deskundige mening.

Sport op School!

In januari is KTA Brakel gestart met het nieuwe project “Sport op School” met als uitdaging om onze leerlingen en leerkrachten aan het sporten te krijgen. Tal van sportactiviteiten (unihockey, minivoetbal, dans, fitness en start to run) werden aangeboden onder de middag en zelfs na de schooluren. Als we vandaag de deelnamecijfers bekijken, dan mogen we met enige fierheid meegeven dat we méér dan 80 leerlingen hebben kunnen motiveren om aan sport te doen. Het LO-team, dat zijn schouders onder dit project heeft gezet, is dan ook heel tevreden, maar blijft ernaar streven om nog meer leerlingen in beweging te krijgen.

“Lang leve de TV” en “The Monuments Men”

De televisie viert haar 60ste verjaardag en wij vierden mee! Vrijdag 21 maart vertrok onze derde graad naar Gent om een wandeling te maken door authentieke set-decors en honderden legendarische beeldfragmenten, foto’s en kostuums te bekijken. Onze leerlingen namen deel aan de ’IQ-quiz’ van Herman Van Molle, presenteerden ‘Het Journaal’ met Jan Becaus, konden op hun eigen manier het weer voorspellen en telefoneerden in het decor van Joske Vermeulen. Het hoeft niet gezegd dat dit schitterende foto’s opleverde.

In de namiddag genoten we van de film ‘The Monuments Men’. De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en handelt over een ongewone groep Amerikaanse militairen die de opdracht krijgen om door de Nazi’s geroofde kunstwerken terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaars. Deze ‘monuments men’ zijn bereid hun levens te geven om kunstschatten zoals het Lam Gods (Gent) en de Madonna van Michelangelo (Brugge) te redden en zo ons cultureel erfgoed niet verloren te laten gaan.

Uitwisselingsproject met Frasnes-lez-Anvaing

Naar jaarlijkse gewoonte vond de taaluitwisseling plaats tussen onze leerlingen van 4A en de leerlingen van l’Athenée Royal Lucienne Tellier uit Frasnes-lez-Anvaing. Beginnen deden we met het schrijven van een mail in het Frans naar een leerling uit Frasnes-lez-Anvaing. De leerlingen van Frasnes schreven hun mail in het Nederlands. De mails werden door elkaar verbeterd. Lees meer …

Vlaams schoolschaakkampioenschap 2014

Op zaterdag 15 maart nam KTA Brakel – Campus De Rijdtmeersen voor het eerst deel aan het Vlaams schoolschaakkampioenschap voor het Middelbaar onderwijs. Dit jaar ging het toernooi door in het college O.-L.-V. ten Doorn te Eeklo. Elke ploeg bestond uit 4 deelnemers van dezelfde campus en men speelde steeds op hetzelfde bord, waarbij de beste startte op bord 1, de tweede beste op bord 2, enzovoort. Er namen 20 ploegen deel en de scholen kwamen uit alle windstreken. Antwerpen, Anderlecht, Noord-Limburg, Gent, maar ook Geraardsbergen en Brakel waren vertegenwoordigd. Het niveau van de spelers varieerde van matig/gemiddeld tot zeer hoog. Door wat te verbroederen kwamen we te weten dat sommigen enkel af en toe op school speelden, maar dat de meesten actief waren in een goede schaakwerking op school of in een schaakclub. Er waren 9 ronden, waarbij elke
speler 15 minuten op de klok had staan. Lees meer …

Meer info: klik hier

Bezoek basisschool “De Zonnewijzer” van Zwalm

Op maandag 17 maart ontving onze school de leerlingen van het zesde studiejaar van de Zwalmse basisschool “De Zonnewijzer”. Samen met hun juf Eveline kregen zij een voorsmaakje van het eerste middelbaar. Op het programma stond onder andere een lesje Latijn en Techniek. Onze directeur , dhr. De Geeter, zorgde voor de ontvangst en stelde onze school voor. Wij hopen hen allen op 1 september 2014 te mogen verwelkomen!

Latinisten KTA Brakel scoren in finale Klassieke talen en cultuur!

“Waw, we hebben dat toch goed gedaan!” Eerst was er wat ontgoocheling omdat ze niet de beker binnenhaalden maar nadien haalde geleidelijk de trots het. Fierheid om wat ze zonet gepresteerd hadden. Céline en Justine De Pessemier, Savannah Van de Velde en Kevin De Temmerman van het KTA Brakel behaalden vrijdag 15 maart 2014 een mooie plaats in de Vlaams-Nederlandse finale van de quiz “Ken je Klassieken” van het Nederlands Klassiek Verbond (NKV). Zij eindigden 8ste op 17 nadat zij zich eerder in januari via de preselecties in Gent en Antwerpen hadden geplaatst voor de finale. Zij deden dat als enige atheneum in Vlaanderen. Lees meer …