Technieklessen

De leerlingen van basisschool  Parike maakten vorige week kennis met de stroomkring. Onze leerkracht, dhr. Laureyns, had iets voorbereid in het kader van ‘Sinterklaas’. De leerlingen knutselden een zwarte Piet in elkaar … met een brandende neus ! ! ! Praktijk en theorie aan elkaar gekoppeld!

 

KTA Brakel scoort op schaaktoernooi!

Elke donderdag tijdens het 8ste lesuur komen onze leerlingen samen om te oefenen voor de Schoolschaakkampioenschappen.

Op zondag 22 november 2015 ging het eerste kampioenschap van dit schooljaar door in het Sint-Pietersinstituut te Turnhout. Het was een individueel toernooi met negen rondes volgens het Zwitserse systeem en met meer dan 150 deelnemers voor het lager en secundair onderwijs. Aan het toernooi voor het secundair onderwijs namen een 40tal leerlingen deel tussen de 11 en 18 jaar. Lees meer …

Zwemwedstrijd

KTA Brakel nam deel met alle graden aan de zwemwedstrijd georganiseerd door de gemeente Brakel. Tijdens het eerste deel werd een leuk hindernissenparcours in estafettevorm afgelegd. Per graad namen de Brakelse scholen het tegen elkaar op. In alle graden behaalden onze leerlingen de overwinning.
Als tweede opdracht was er de swimmathon. Twee maal 8 minuten zoveel mogelijk lengtes zwemmen. Ook hier zwommen onze leerlingen (procentueel) het meeste aantal lengtes bij elkaar. De jaarlijkse wisselbeker kwam zo voor de derde keer op rij mee naar onze school!
Proficiat aan de deelnemende leerlingen!

Stabicad in het KTA Brakel

Er verscheen een artikel in “scratch” omtrent het gebruik van stabicad in het onderwijs. Scratch is het magazine van Stabiplan (ontwerpsoftware voor de installatiesector)! Op de foto hieronder zie je de leerlingen van 4, 5 en 6 Elektromechanica samen met hun leerkracht dhr. Vansteenberge en TAC dhr. Vanhonacker.

Artikel: klik hier

scan

Wedstrijd “Jordaan de Keyzer”

Op zaterdag 17 oktober namen Maaike Van Eeckhoudt, Viktor Wittevrongel en ikzelf deel aan de 29ste editie van de wedstrijd tweede taal “Jordaan de Keyzer”. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Lionsclubs van Geraardsbergen en Lessines-Ath. Het doel is om te testen hoe goed we de tweede landstaal beheersen. Lees meer …

Eerstejaars Latijn spelen Romeinse geschiedenis na

De leerlingen van 1 Latijn maakten begin oktober een eerste ‘echte’ herhalingstoets Latijn. Om te ontspannen na die eerste stress, speelden de leerlingen nadien de inhoud na van de teksten die ze in de lessen Latijn lazen: over de mythische oorsprong van Troje , de vlucht van Aeneas, de broederstrijd tussen Amulius en Numitor en over de geboorte van Romulus en Remus.

Het lot had de leerlingen opgedeeld in 3 groepjes, die elk een fase uit de mythologische geschiedenis naspeelden. De leerlingen gebruikten al hun inventiviteit om de teksten in een toneelstukje te gieten en passende scènes te verzinnen. Nadien genoten ze van de (voorlopig laatste) herfstzon om hun creaties voor elkaar op te voeren.

STEM-project: ooggestuurde interface

De leerlingen van 5 en 6 ASO onderzochten hoe je een rolstoel met de bewegingen van je ogen kan besturen. Het project bestond uit 4 modules. Eerst onderzochten ze hoe je de bewegingen van je oogbol (biopotentiaal) kan omzetten in een verandering van elektrische spanning. Daarna zetten ze dit analoog signaal om in een digitaal, om het vervolgens elektronisch te versterken. Tot slot schreven ze een programma om de oogsignalen om te zetten in beweging.

Dit project was een samenwerking met Innovation Lab van KU Leuven. De leerlingen voelden zich ingenieur voor één dag. Voor één keer konden ze zelf ervaren hoe de theorie in praktijk kan worden omgezet.

Provinciale kampioenschappen zwemmen Sint-Niklaas

Op zondag 4 oktober 2015 vonden in Sint-Niklaas de provinciale kampioenschappen zwemmen plaats. Onze leerling Marnix Gansemans uit 1A STEM was één van de deelnemers. Hij behaalde knappe resultaten en voelde zich als een vis in het water!

Zijn resultaten: 2de plaats op 50m vrije slag, 2de plaats op 200m schoolslag, 6de plaats op 200m vrije slag en 4de plaats op 200m wissel! Proficiat!!!

Veldloop

Proficiat aan alle leerlingen die gisteren deelnamen aan de veldloop te Opbrakel en onze kleuren van KTA Brakel met verve hebben verdedigd.

We veroverden maar liefst 9 medailles (Mona Blommaert: zilver, Doniks Mattis: goud, Van Snick Anaïs: goud, Van den Borre Dylan: brons, De Clerck Erica: zilver, Aerts Emmanuel: goud, Volkaert Kenny: brons, Mertens Conan: brons, Milo Roskam: zilver).

Nieuw dit schooljaar was de ludieke estafette voor leerkrachten. De leerkrachten van KTA wonnen met een halve straat voorsprong! Proficiat aan mevr. De Keyser, dhr. Van Cauwenberge, dhr. Antheunis en dhr. Vanheule.

ISWA World Congres Antwerp en Red Star Line Museum

LET’S MAKE THE MOST

of our resources and waste!

Met deze slogan in gedachten namen onze laatstejaars op dinsdag 8 september 2015 deel aan het ISWA ’15 World Congres in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Lees meer …