Bedrijfsbezoek aan Sinelco Ronse

Op dinsdag 2 februari 2016 gingen wij, 4EM, 4EW, 5BI en 6BI samen met mevrouw De Pessemier en meneer Vanslembrouck op bedrijfsbezoek bij Sinelco in Ronse. Sinelco is een internationaal bedrijf dat haar-en beautyproducten levert aan verschillende groothandels. We vertrokken om 13u30 met de schoolbus richting Ronse voor een leerrijke rondleiding in het bedrijf. We werden hartelijk ontvangen door Pieter voor een rondleiding in het magazijn van Sinelco. Lees meer …

Dit verslag werd gemaakt door Emily Rubbens uit 4EM.

Op vrijdag 19 februari 2016 organiseert onze school in primeur een volksdansavond! Hiervoor hebben we professionele folkmuzikanten kunnen strikken die ons die avond niet alleen in traditionele volksmuziek zullen voorzien maar tevens voor ons een workshop zullen verzorgen waarbij verschillende traditionele volksdansen worden aangeleerd. Vanuit de filosofie dat een school ook een ontmoetingsplaats is, kunnen de leerlingen, de ouders en het personeel van KTA Brakel elkaar eens op een andere manier leren kennen. Er bestaat ook de mogelijkheid om die avond een drankje te nuttigen.

Deze avond vol met traditionele volksmuziek en -dans kunnen wij aanbieden voor de uiterst democratische prijs van 5 euro per persoon. U kan de toegangskaarten verkrijgen op het secretariaat van onze school.

 We hopen dat jullie massaal aanwezig zullen zijn op deze fijne avond!     

Hoe laat? 20u (de deuren openen om 19u30)

Waar? In onze grote turnzaal.

Uitstap 1A Kunst en 2A Kunst

Op donderdag 28 januari hebben de leerlingen van 1 en 2 Kunst in het Guislainmuseum te Gent geproefd van de oeroude volksverhalenschat. De leerlingen konden de verschillen ontdekken tussen de originele en de hedendaagse verhalen. Zo zagen ze dat de verhalen in hun originele vorm allesbehalve zo romantisch zijn als wij ons verbeelden. De sprookjes confronteren ons met schuld, schaamte en taboe. Ze helpen ons omgaan met de realiteit en ze maken pijnlijke ervaringen bespreekbaar. Na de uitgebreide rondleiding werden de leerlingen uitgedaagd om zelf een print te maken van een oud volksverhaal.

In de namiddag bezochten de leerlingen de tentoonstelling “Drawing, the bottom line” in het S.M.A.K. De leerlingen maakten kennis met 53 internationale kunstenaars. Verschillende dimensies van tekenen kwamen aan bod: van abstract tot figuratief, van kleine tot grote formaten, van snelle schetsen tot trage, van tekenen als film tot tekenen als performance. Zo hebben de leerlingen de rol van tekenen binnen de actuele kunst leren kennen.

Bezoek CNC Centrum

Op maandag 04/01/2016 trokken de leerlingen van 3 & 4 Elektromechanica naar mekaniek Chevalier te Brakel. Dit bedrijf mag trots zijn op zijn status van machinebouwer. Na een stevige wandeling kwamen we omstreeks 14u aan bij het bedrijf. De leerlingen werden hartelijk ontvangen en nagenoeg onmiddellijk naar het atelier gebracht. Daar konden de leerlingen hun ogen de kost geven met wat het bedrijf zo allemaal fabriceerde. Gaande van aquaspinning-fietsen tot heuse strooimachines voor de pralines van Neuhaus. Verder in het atelier werden de verschillende CNC machines uitgelegd. Er waren verscheidene CNC-freesmachines en 1 CNC-draaimachine aan het werk. De operator startte zijn uitleg met de verschillende onderdelen aan de machine aan te duiden en hoe hij tewerk gaat bij het verkrijgen van een nieuwe tekening van een werkstuk. Hij lichtte ook de opstartprocedure toe van deze machines, alsook de veiligheidsvoorschriften.

Nadien konden er vragen worden afgevuurd. Deze gingen over het leven als operator van zo een machine, wat de operator leuk vond aan zijn job, of hij reeds een ongeluk heeft gehad met dergelijke machines, … en ga zo maar door. De leerlingen waren een geboeid publiek. Vlak voor het terugkeren naar KTA Brakel werd nog even halt gehouden bij het brein van al deze machines. De patron nam de leerlingen mee naar zijn bureau, gaf kort enkele filmpjes weer en ook wat tekeningen op zijn computer over de zaken waar men momenteel mee bezig is. Hierbij zagen de leerlingen ook dat het belangrijk is een tekenpakket onder de knie te krijgen. Na dit alles werden onze schoenen nog even goed aangestrikt en vatten we de terugweg aan.

20150104 Mekaniek Chevalier (3)

20150104 Mekaniek Chevalier (2)

20150104 Mekaniek Chevalier (1)

Praktijk 1B

Enkele actiefoto’s van onze leerlingen uit 1B die bezig zijn in het atelier!

SODA-attest

Ook in het KTA Brakel worden er SODA-attesten uitgereikt!

Stopmotion 1A Kunst + 2A Kunst

De leerlingen van 1A Kunst en 2A Kunst maakten samen met mevr. Bisback een stopmotion tijdens het vak kunst. Dit filmpje maakten ze voor de wedstrijd van klas expo.
Meer info -> klik hier

KTA Brakel GO!es for Life

Naar goede gewoonte organiseert Studio Brussel in de week voor kerst de actie ‘Music For Life’. Met veel plezier draagt KTA Brakel jaarlijks zijn steentje bij. Dit jaar echter pakken we uit met iets speciaals. Het Belgische muziekduo Domè brengt op 19 december 2015 vanaf 17u een knus en sfeervol concert in de turnzaal van KTA Brakel. De opbrengst gaat volledig naar Music For Life.

Domè, een Belgische band die de laatste tijd enorm aan populariteit wint, zal op 19 december het beste van zichzelf geven. Emile Ryckebusch – lid van Domè en muziekleraar op KTA Brakel – komt met zijn partners in music een akoestische set spelen in de turnzaal. Speciaal voor deze gelegenheid werd ook een KTA-leerlingenkoor opgericht dat samen met Domè jullie harten zal verwarmen. Voor dit concert betaal je aan de ingang €2. De opbrengst gaat integraal naar Music For Life. Dit jaar steunt onze scholengroep de dienst TRACING van het Rode Kruis. Deze dienst helpt volwassenen en kinderen, die elkaar zijn kwijtgeraakt bij hun vlucht uit oorlogsgebieden, elkaar terug te vinden.

Wie het concert komt bijwonen, krijgt daarenboven een bonnetje voor een gratis consumptie aan het KTA-standje op de kerstmart. Die kerstmarkt vindt eveneens plaats op 19 december op het marktplein te Brakel. De kerstmarkt gaat van start om 18u. De leerkrachten en leerlingen van KTA Brakel hopen jullie massaal te mogen verwelkomen op dit unieke evenement. Hierbij willen ze samen met jullie de kerstvakantie op een leuke manier inzetten.

STEM@KTA BRAKEL

Dit schooljaar is onze school testschool voor STEM@school. Dit is een project in samenwerking met KU Leuven dat doorgaat in de 2de graad ASO. Hierbij worden de vakken wiskunde en fysica praktisch uitgevoerd tijdens de STEMlessen. De eerste module zit er op. De leerlingen werden gestimuleerd om een zelfrijdende wagen te bouwen en te programmeren. Stap voor stap ontdekten zij hoe ze wiskunde en fysica nodig hadden om dit te realiseren. De leerlingen kijken al uit naar het volgende project over optica en vectoren!!!